Fidelix Referenssit NCC pääkonttori

Kiinteistöautomaation täysremontti joustavasti toimiston arkea häiritsemättä

Kiinteistön automaatiojärjestelmän uusiminen toimiston arjen pyöriessä edellyttää hyvää pelisilmää. Kun NCC päätti vaihtaa pääkonttorinsa kiinteistöautomaation Fidelix-järjestelmään, vaa’assa painoi tekniikan lisäksi myös luottamus joustavaan yhteistyöhön ja ihmisten huomiointiin.

Viime keväänä NCC totesi Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevan pääkonttorinsa yli 15 vuotta vanhan kiinteistöautomaation tulleen tiensä päähän. Ahkerasti käytössä olevien neuvotteluhuoneiden ilmanvaihdossa sekä valaistuksen ohjauksissa oli tämän tästä haasteita, eikä tieto kulkenut enää järjestelmässä luotettavasti.

Päätimme uusia ja modernisoida kerralla koko kiinteistöautomaation, sillä aiempaa tekniikkaa ei saanut enää päivitettyä, toteaa NCC:n automaatioasiantuntija Jarmo Kallio.

7-kerroksisessa, 26 ilmanvaihtokoneen kiinteistössä kyse oli mittavasta urakasta, joka haluttiin toteuttaa toimiston arjen lomassa, kiinteistön normaaliin käyttöön mahdollisimman vähän vaikuttaen.

Projektin luonne vaikuttikin Kallion mukaan siihen, miksi hankkeeseen lähdettiin juuri Fidelixin kanssa.

Usein automaatiojärjestelmä uusitaan kiinteistön saneerauksen yhteydessä ja asennukset voidaan tehdä tyhjissä tiloissa, valmiiksi sovitussa aikataulussa. Meillä homma piti tehdä henkilöstömme töiden tahdissa ja vaihtaa anturit, kun neuvotteluhuone tai työpiste on tyhjänä. Tiesimme, että Fidelixiltä löytyy tähän vaadittavaa asiakaslähtöistä joustoa ja mukautumisvalmiutta.

Jarmo Kallio
NCC Pääkonttori
NCC Pääkonttori

Ohjaus onnistuu myös kerroksista tai etänä

Saneerauksessa pääkonttorirakennukseen asennettiin uuden valvomon lisäksi kosketusnäytölliset alakeskukset jokaiseen kerrokseen sekä älykkäät lämpötilasäätimet kaikkiin neuvotteluhuoneisiin. Älykkäät säätimet tuovat tilojen käyttäjille enemmän säätömahdollisuuksia ja informaatiota huoneolosuhteista. Ilmanvaihtoa ja huoneolosuhdetta voidaan nyt ohjata sekä paikallisesti että etänä.

Tuhansien mittauslaitteiden ja antureiden vaihtoa edellyttäneessä urakassa käyttökatkot pidettiin käyttäjäystävällisen lyhyinä rakentamalla uusi tekniikka valmiiksi ennen vanhan purkamista. Vanhaa järjestelmää osin hyödyntämällä vältyttiin myös turhalta rakenteiden purkamiselta.

Tilojen sisäilmaston säätämisen mahdollisuudet, tiloista saatava data ja ohjauksen sujuvuus paranivat merkittävästi. Hyvällä suunnittelulla ilmanvaihdon ja lämmönjaon katkokset saatiin minimoitua, projektista vastannut Fidelixin ryhmäpäällikkö Teemu Kortelainen toteaa.

Jarmo Kalliolta uusi järjestelmä saa kiitosta erityisesti helppokäyttöisyydestään ja omalta koneelta toimivasta etäohjauksesta. Huoltohenkilöstön arkea sujuvoittavien teknisten hienouksien ohella mieltä lämmittää myös yhteistyön sujuvuus Fidelixin kanssa.

Teemu ja sähköurakoitsijat muokkasivat suunnitelmia aina tarpeen mukaan ja osasivat hyvin lukea tilanteita – osa henkilökunnasta ei ollut edes huomannut heitä projektin aikana, Kallio naurahtaa.